De psychologie van voeding.

Je bent wat je eet” is een uitspraak die heel veel waarheid bevat. Het verhoogde bewustzijn van jezelf, je fysiek en je gedachten kunnen ongelooflijk geholpen worden door de juiste voeding. Voeding verandert niet alleen je biochemie, maar ook je gedachten en je energiepeil.

Als je een leven hebt met geregelde lichamelijke activiteiten, dan ben je ook meer geneigd om gezond te eten. Je lichaam en geest staan dan meer open voor voeding die je energie geeft.

Spijtig genoeg geldt ook het omgekeerde. Mensen met meer stress, negatieve emoties en gedachten hebben de neiging om een snelle hap naar binnen te werken zonder er bij stil te staan wat ze precies eten. Een belangrijke eerste stap in de goede richting is “bewust” eten. Als je voor jezelf op zoek gaat naar je persoonlijke emotie achter de basissmaken, zuur, zoet, bitter en zout, kom je tot verbazingwekkende constataties.

Een mooi voorbeeld hiervan is Ben (fictieve naam). Hij was ceo van een groot farmaceutisch bedrijf in België en een harde werker die vele uitdagingen aanging in een zeer concurrentiële wereld. Aangezien hij 120 kg woog met een lengte van 175 cm, werd hem gevraagd om naast zijn fysieke activiteiten ook een voedingsdagboek bij te houden. Ben vertelde dat hij zeer graag at, maar dat hij steeds gezonde keuzes maakte in zijn voeding.

Na een week werd zijn eetpatroon bekeken. Ben had gelijk. Hij at de juiste voeding die hem energie gaf en de hoeveelheden waren niet meer – maar ook niet minder – om in zijn caloriebehoefte van één dag te voorzien. Normaal gezien kan je dan met de juiste fysieke activiteit en met iets minder eten, gewichtsverlies en een betere fysieke conditie bereiken. Wat opviel, was dat Ben per dag zo’n twee tot drie liter melk dronk, naast zijn maaltijden. Die hoeveelheid melk alleen al vulde 2/3de van zijn dagelijkse caloriebehoefte. Toen dit aan Ben verteld werd, antwoordde hij: “Melk is toch gezond”. Te veel, is nu eenmaal te veel. Het plan was de melk te laten vallen, meer water te drinken en verder gezond te blijven eten. Simpel toch? Niet echt…

Na een week belde Ben en zei dat het voor hem onmogelijk was om zijn hoeveelheid melk terug te schroeven. Hier was dus meer aan de hand. Op zich is melk niet verslavend zoals andere substanties. In een sessie “bewust eten” werd dan op zoek gegaan naar Bens voorkeursmaken en de achterliggende emoties per smaak. Dit was zeer verhelderend, maar er werd nog steeds niet te weten gekomen waarom melk zo belangrijk voor hem was. Zoet was absoluut Ben zijn favoriete smaak, maar de oorzaak van de melkverslaving lag dieper.

Door de emotie die gelinkt was aan de melk uit te vergroten, werd er tot een opmerkelijke bevinding gekomen die terugging naar zijn jeugd. Telkens als de kleine Ben een conflictje had met zijn broer of een vriendje, of zich ongelukkig voelde, gaf zijn moeder hem een groot glas melk met de wijze woorden: “Hier manneke, drink je melk op en het komt allemaal goed”. En effectief, als bij wonder voelde de kleine Ben zich steeds beter na de liefdevolle aandacht van zijn moeder én het glas melk dat op dat moment symbool was voor rust en bescherming. Dit beeld was zodanig versterkt doorheen zijn opvoeding dat melk op zich een middel werd om te ontspannen en zich te wentelen in een beschermende warmte tegen de kille en harde zakenwereld die geregeld kwam opduiken in zijn werk.

Het bewustzijn van deze link, gekoppeld aan de juiste psychoanalytische oefeningen en een “lichter” alternatief voor melk, heeft deze “verslaving” kunnen doorbreken met een daling van Bens melkconsumptie als gevolg. Het is dus belangrijk om bewust te zijn van de connectie tussen voeding en psychologie, iets wat velen zelfs niet beseffen, of waar ze alleszins te lichtzinnig over gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.