Geluk is aanstekelijk

Lachen is aanstekelijk! Dat weet iedereen! Maar hoe vluchtig is dat effect?

James Fowler (Universiteit Californië) en Nicholas Christakis (Harvard Medical School) zijn ervan overtuigd dat dit effect zeker niet vluchtig is. Geluk kan zich verspreiden in je sociaal netwerk tot contacten in de derde graag. Je hoeft ze niet eens te kennen! Het is fijn om te weten dat geluk zich vlotter verspreid dan ongeluk, toch?

Wetenschappers hebben zowat alles bestudeerd wat invloed kan hebben op geluk. Stel je voor: Je wint de lotto!  ZALIG TOCH? Maar stel je nu voor dat je ziek wordt of je job verliest… Dat is al minder geluk.

Zo werd onderzocht dat geluk zich als een kettingreactie kan verspreiden! Het geluk van anderen is namelijk een voorwaarde voor ons eigen geluk!

Christalis en Fowler gebruikten in hun onderzoek, gegevens uit de gereputeerde Framinghamstudie. In dit onderzoek worden al sinds 1948 de medische gegevens van maar liefst 5209 mannen en vrouwen en hun nakomelingen tussen de 30 en 62 jaar bijgehouden! Zo werd van 4739 mensen het geluksgevoel gemeten tussen 1983 en 2003. Hieruit bleek dat geluk voor van gezelschap houdt! Gelukkige mensen zaten namelijk vaak in hetzelfde sociale netwerk! Ook mensen met veel sociaal contact waren doorgaans gelukkiger.

Enkele concrete onderzochte stellingen:

‘Elke gelukkige vriend doet iemands kans op geluk met 9% stijgen! Elke ongelukkige vriend neemt daar weer 7% van af!’

‘Als iemand gelukkig is stijgt de kans op geluk van een vriend die anderhalve kilometer verderop woon met 25%, die van de buren met 34%, die van de inwonende partner stijgt met 8% en die van dichtbij wonende broers of zussen met 14%.’

‘Een direct contact zal 15% gelukkiger zijn, een vriend van een vriend 10% en een vriend van een vriend van een vriend 6%!’

Het is dus overduidelijke dat wel met elkaar in verbinding staan!

LACHEN IS DUS DE BOODSCHAP!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.