De gelukleerstoel van Prof. Lieven Annemans

“Perspectieven op een gezond en gelukkig leven.” Dit is wat de leerstoel van Prof. Lieven Annemans inhoud.

Het begon jaren geleden toen het land Bhutan op de proppen kwam met een idee: We meten voor alle landen het Bruto Nationaal Geluk! We stoppen met het focussen op Bruto Nationaal Product, import en export… Het gaat om WELZIJN en niet om welvaart!

Dit idee leidde tot vele uiteenlopende reacties van enthousiasme en nieuwsgierigheid, maar het geschuddebol en ongeloof bleef zeker niet uit. ‘Geluk kan je toch niet meten?’ ‘Je hebt er aanleg voor of niet.’

WRONG! Geluk is WEL te meten!
Natuurlijk niet met een of ander machinetje maar wel door wetenschappelijk bewezen vragenlijsten! Bijvoorbeeld:

‘In het algemeen, hoe tevreden ben je met je leven, op een schaal van 1 tot 10?’

Deze vraag wordt onder andere toegepast om het geluk van de Europeanen te meten. Ons Belgen landje staat hierbij namelijk op een mooie 6de plaats!

Geluk kan je beïnvloeden!

Wistjedat: er geluks-psychologen bestaan? Zij zijn namelijk de specialisten in het leren van gelukkig te zijn!

Hiervoor gebruiken ze de ABC-methode: Autonomie Betrokkenheid en Competent. Als deze 3 factoren ‘on point’ zijn, draagt dit bij tot geluk!

Maakt gezondheid gelukkig?

Natuurlijk! Uit een studie van Eurostat blijkt dat mensen met een slecht gezondheid in 2 op de 3 gevallen minder gezond zijn!

Maakt geld gelukkig?

‘Geld maakt niet gelukkig’ een veel besproken uitspraak. Maar het helpt dus inderdaad WEL. Voldoende geld hebt zal je kansen om gelukkiger te worden doen stijgen. Maar ook de omgekeerde relatie bestaat. Wie op jonge leeftijd vaak gelukkig is zal later meer kans hebben een mooi inkomen te verwerven.

Maken vrienden gelukkig?

Ja natuurlijk! Samenzijn met vrienden wanneer de zon mooi schijnt, prachtig toch. Instant geluk! Maar niet alleen op microniveau bepaalt onze gemeenschap geluk. Ook op macroniveau. Ons beleid, de invloed van het klimaat…

Om deze redenen wordt er in het meten van Bruto Nationaal Geluk niet alleen naar tevredenheid van de burgers gepolst maar ook naar al die factoren die er invloed over zouden kunnen hebben.

Maar wat is er dan nog nodig?

Als we dit allemaal al weten, waarom dan nog meer onderzoek doen? Toch gaan we via de leerstoel (geschonken door Delta lloyd) nog meer onderzoek doen! Relaties met geluk zijn namelijk meestal slechts deels onderzocht!

Meneer Annemans gaat dan ook proberen om de hele puzzel in kaart te brengen. Wat weegt meer door, bij wie, hoe..? En achteraf zal er geïnformeerd en geadviseerd worden omtrent het onderzoek.

Heeft dit allemaal zin?? Natuurlijk! Wanner het geluk stijgt zal de samenleving automatisch meer aangenaam worden! Wie wil dat nu niet?

 

Op basis van een artikel van Lieven Annemans.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.