Ongeveer 1 op de 5 Belgen ouder dan 15 jaar kampt met chronische lage rugpijn. Over hoe de pijn te verlichten bestaan  echter heel wat misverstanden. Pijnexpert Anneleen Malfliet (VUB) geeft advies over wat wel juist is.

In 2004 werd in België een grootschalig onderzoek uitgevoerd naar de kennis over lage rugpijn in de maatschappij.  Uit deze studie bleek dat veel mensen foute overtuigingen hebben over lage rugpijn en onrealistische verwachtingen hebben over de oorzaak, diagnose en behandeling ervan.  Zo bleek dat velen medische behandelingen en het vermijden van activiteit de juiste manier achten om met lage rugpijn om te gaan.

Dit kan ertoe leiden dat men terecht komt in een vicieuze cirkel waarbij men steeds minder fysiek actief wordt.  Onderzoek toont echter aan dat net het gebruiken van de rug, en het actief zijn een heel belangrijke rol speelt in het herstel van een episode van lage rugpijn.   We kunnen besluiten dat het zeer belangrijk is om actief te blijven en bewegingen met de rug zeker niet te vermijden. Uiteraard is het goed om je hierbij professioneel te laten ondersteunen.

Nog meer, en het originele artikel, lees je hier: EOS Wetenschap

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.